
19 Kwi Czwartki z Szefem część II
Kolejny czwartek, a więc pora na drugą część serii pod tytułem „Czwartki z Szefem”. Pozostajemy w tematyce dań głównych, jednak tym razem skorzystamy z chyba najpopularniejszego mięsa dostępnego na rynku. Razem z szefem Łukaszem zapraszamy do lektury!
-Hej Łukasz! Jakbym Cię nie znał to pomyślałbym, że ciężko będzie zrobić coś równie dobrego co ostatnio!
-Tomek w mojej głowie jest masa pomysłów! Co tym razem przygotować?
-Hmmm ostatnio był dorsz, danie w sam raz na piątkowy obiad! Jednak tym razem pomyślałem, że może to być danie mięsne! Zróbmy coś lekkiego, a zarazem smacznego!
-Wykorzystajmy świeże warzywa, do tego mięso i nutka słodyczy! Przygotujemy:
Cytrynowego kurczaka z cukinią i brokułem

Produkty:
- Filet z kurczaka-150g
- Cukinia zielona -200g
- Marchew-150g
- Brokuł-200g
- Cytryna-1szt
- Jogurt grecki-100g
- Oliwa z oliwek-10ml
- Miód-50ml
- Sól,pieprz biały
Sposób przygotowania:
Z połowy z soku z cytryny,miodu i oliwy robimy marynatę nacieramy fileta z kurczaka układamy na pergaminie i pieczemy w piecu w temp.160 stopni ok 20-25min.
Brokuła gotujemy ok ok 7min odcedzamy dajemy na chwilę do wody z lodem (aby zahamować dalsze gotowanie) wyjmujemy miksujemy z częścią jogurtu doprawiamy solą i białym pieprzem.
Marchew obieramy a następnie obieraczką ścinamy wzdłuż plastry tak samo cukinię wkładamy do miski z zimną wodą i resztą cytryny na 3min wykładamy na ręcznik papierowy
Serwujemy na talerzu najpierw mus z brokuła na to zwijamy wstążki z marchewki i cukinii i kurczaka pokrojonego w kostkę.
Z soku cytrynowego i odrobiny mleka blendując powstanie nam pianka którą można ułożyć na daniu na pewno doda to orzeźwiającego smaku!
Samo zdrowie na talerzu! A jakie korzyści mamy z tych składników:
–Filet z kurczaka to najczęściej spożywane mięso w Polsce! Bardzo dobrze, ponieważ zawiera ono bardzo dużo łatwo przyswajalnego białka(20g/100g), a co ważne jest prawie beztłuszczowe!
–Cukinia posiada masę minerałów i witamin! Do najważniejszych dla biegaczy należą potas, żelazo, magnez, wit C. Co tu dużo mówić, dzięki tym witaminom nasza krew będzie lepiej krążyć!
-Brokuły są bardzo dobre dla każdego biegacza! Zawierają sporą dawkę wit C, która jest niezbędna w procesie tworzenia kolagenu, wzmacniającego stawy i więzadła!
– Marchew tak jak mówiliśmy ostatnio, jest bogata w beta- karoteny, które są przeciwutlwniaczami( antyoksydanty, spowalniające procesy starzenia), marchew także pozytywnie wpływa na naszą skórę!
-Jogurt grecki– podobnie jak jogurt naturalny, jest on doskonałym probiotykiem, usprawniającym prace naszych jelit!
-Miód- jego główne zalety to właściwości bakteriobójcze(działa niekiedy lepiej niż antybiotyk), zawiera on acetylocholinę, która wzmacnia wydolność serca!

Kolejne danie zrobione! Najlepsze jest to, że i ja się sporo dzięki temu uczę! Mam nadzieje, że i Wam się podoba ta inicjatywa, a przepisy, które dla Was przygotowujemy są dobre!
Razem z Łukaszem Ścierskim życzymy smacznego!
No Comments