Cześć!

Z miłości do biegania!

Śledź moje poczynania!

Czwartki z Szefem część IV

IV część serii pod tytułem „Czwartki z Szefem” jest już dostępna dla Was! Dzisiaj zapraszamy wszystkich na lekką zupę krem, w sam raz na wiosenną pogodę! Dużym plusem takich zup jest duża zawartość witamin i minerałów, ale co dokładnie znajduje się w dzisiejszym przepisie dowiecie się czytając dalszą część!

 

Łukasz! Popatrz co dzieje się na zewnątrz :O Zastanawiam się czy obecnie mamy wiosnę, czy lato bo temperatury obecnie są tropikalne. Jednak nie mam wątpliwości, że w taką pogodę dobrą sprawą będzie coś płynnego, może pora na dobrą zupę? ?

-Johhnie sam chciałem Ci to zaproponować! Będąc w USA miałem okazje gotować zupę krem na jednym z Uniwersytetów w Chicago!

-Super! W takim razie zabieramy się do roboty! Pochwal się co dobrego masz dla naszych gości! ?

-Tak jak zawsze, bardzo prosty przepis, a jednocześnie smaczny! Dzisiaj przygotujemy:

 

 

Krem z zielonego groszku z miętą i prażonymi migdałami

Przepis:

  • Groszek mrożony-0,5kg
  • Ziemniak młody -200gr
  • Mięta świeża-8 listków
  • Płatki migdałowe-30gr
  • Wywar warzywny-1l
  • sól,pieprz
  • Serek wiejski-50gr

Do gotującego się wywaru wrzucamy mrożony groszek gotujemy ok 3min dorzucamy ugotowane ziemniaki ,liście mięty doprawiamy solą i pieprzem. Całość miksujemy nalewamy do miseczki ,posypujemy uprażonymi na patelni płatkami migdałowymi odrobiną serka wiejskiego.

Dzisiaj bazujemy na kilku składnikach, jednak mimo tego ukrywają one sporo właściwości:

Groszek- to warzywo bogate jest  w witaminy z grupy B, a także żelazo, potas, cynk. Mówiąc krótko, groszek pozytywnie wpływa na pracę naszych mięśni, serca a także kości!

Ziemniak-jest to dobre źródło potasu(obniża ciśnienie krwi), magnezu(usprawnia pracę mięśni), a także jest to dobre źródło błonnika(ułatwia trawienie)

Mięta-pomaga w problemach związanych z układem pokarmowym, pozytywnie wpływa na układ oddechowy, a także ma działanie uspokajające.

Płatki migdałowe- posiadają sporą dawkę witaminy B2(usprawnia pracę układu nerwowego), E(działa antyoksydacyjnie), a także jest to dobre źródło zdrowych tłuszczy(nienasycone kwasy tłuszczowe)

Serek wiejski-jest to dobre źródło wapnia, a także pełnowartościowego białka(budulec mięśni), przez co jest niskokaloryczny, a taki skład sprzyja napędzaniu naszego metabolizmu!

Myślę, że taka zupa jest dobra dla każdego! Tym bardziej dla biegaczy, gdyż składniki jakie są w niej zawarte pozytywnie wpływają na układ mięśniowy, oddechowy, czy stan kości! To co dla nas najważniejsze! SMACZNEGO!

Pozdrawiają,
Łukasz i Tomek!

No Comments

Post A Comment